Tulis, Tangkap dan Tulis di Bengkel Penulisan Buletin & Fotografi MAIWP

Bengkel Penulisan Buletin & Fotografi anjuran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan adalah inovasi baru dalam pengendalian bengkel-bengkel penulisan anjuran Akademi Penulis. Pada bengkel kali ini Akademi Penulis menggunakan pendekatan TULIS, TANGKAP & TULIS kepada para pesertanya. Bengkel 3 hari ini dikendalikan oleh Tuan Zamri Mohamad dan Tuan Azree Hanifah, dua orang jurulatih kanan di Akademi Penulis.

2 elemen digabungkan dalam bengkel kali ini. Elemen penulisan buletin berkualiti dan berpengaruh disampaikan oleh Tuan Zamri Mohamad. Pelbagai teknik diperkenalkan, daripada mengkonsepkan penulisan, 6 topi berfikir hingga kepada bagaimana mengirimkan penulisan kepada akhbar dan majalah diterangkan. Elemen kedua adalah elemen fotografi yang dikendalikan oleh Tuan Azree Hanifah. Para peserta dibawa keluar daripada hotel dengan membawa kamera masing-masing. Ia tidak mengira sama ada mempunyai kamera berkuasa tinggi (SLR), kamera kompak ataupun kamera telefon bimbit. Semua memburu subjek untuk sesi fotografi mereka. Kemudian setiap gambar diambil dikomen oleh jurulatih. Di samping itu diajarkan juga kaedah menyunting gambar menggunakan  Adobe Photoshop.

Ini adalah inovasi terbaru Akademi Penulis. Kepada mana-mana organisasi berminat untuk menganjurkan bengkel serupa di organisasi Tuan Puan, boleh langsung hubungi 0341492560 ataupun emelkan ke latihan@akademipenulis.com.

[nggallery id=61]

About The Author

Pentadbir Akademi Penulis

Akademi Penulis Sdn. Bhd. (Akademi Penulis) adalah sebuah syarikat milik penuh bumiputera yang mengkhusus dalam bidang latihan dan pembangunan penulis. Dahulunya Akademi Penulis bermula daripada sebuah laman blog www.akademipenulis.com milik En. Fauzul Na’im Ishak. Beliau adalah seorang penerbit buku, penulis dan jurulatih pembangunan penulis. Di blog ini dikongsikan pengalaman harian beliau berkecimpung dalam bidang penulisan dan penerbitan buku. Blog itu dinaik taraf menjadi portal akademi virtual dan menawarkan kursus dalam bidang penulisan di bawah jenama syarikat, B Pro Management & Training. Bermula 10 Mac 2009, Akademi Penulis sudah berstatus Sdn. Bhd. Akademi Penulis dibangunkan di bawah satu sistem latihan bersepadu gabungan kepakaran para pakar dalam industri buku Malaysia. Para mentor dan jurulatih Akademi Penulis adalah di kalangan pengamal industri. Ini berbeza dengan program pembangunan penulis lain yang dianjurkan oleh para ahli akademik. Mereka ini mempunyai ilmu akademi yang tinggi tetapi tidak pernah mengaplikasikannya. Kami di Akademi Penulis adalah dari kalangan orang yang mengamal dan terjun secara langsung dalam bidang ini. Mengetahui pahit maung dunia penulisan dan penerbitan buku. Taktik, strategi, kaedah pemasaran, kaedah penulisan dan apa sahaja di sini sudah diuji keberkesanannya.

Mari Berdiskusi Di Sini