Profil Syarikat

Akademi Penulis: Retrospektif

Pusat Latihan Penulisan No. 1 Malaysia

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]

Akademi Penulis Sdn Bhd, sebuah Akademi Latihan Penulisan dan Penerbitan yang ditubuhkan sejak tahun 2009. Ia adalah salah sebuah anak syarikat di bawah FINE Group Of Academies yang beribu pejabat di Wangsa Melawati, Kuala Lumpur. Akademi Penulis ditubuhkan untuk membangunkan penulis dalam pelbagai bidang dan kemahiran penulisan. Keseluruhan silibus dan modul pembelajaran penulisan adalah berdasarkan praktis dan amalan terkini industri dan agensi kerajaan. Pembelajaran holistik dengan pendekatan interaktif menjadikan pengalaman dalam kursus-kursus kendalian para jurulatih Akademi Penulis adalah amat segar dan menyeronokkan. Akademi Penulis mempunyai lebih daripada 10 program pembangunan penulis. Antaranya penulisan buku, penulisan buletin, penulisan iklan jualan, penulisan novel dewasa, penulisan novel kanak-kanak, penulisan minit mesyuarat, penulisan surat rasmi, penulisan kertas dasar untuk agensi kerajaan, penulisan laporan tahunan, penulisan skrip drama dan penulisan autobiografi.

Sejarah Akademi Penulis

Akademi Penulis bermula daripada hanya sebuah blog yang berkongsi input penulisan dan penerbitan buku pada tahun 2004. Blog di www.akademipenulis.com mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Jumlah pengunjung laman blog ini meningkat dari hari ke hari. Ia mencetuskan idea pengwujudan sebuah organisasi berdaftar untuk membangun dan melahirkan penulis berkualiti dalam pelbagai bidang dan sektor di Malaysia khususnya dan dunia amnya.

Akademi Penulis Sdn. Bhd. diperbadankan sebagai sebuah syarikat sendirian berhad pada tahun 2009. Ia diasaskan oleh Tuan Fauzul Na’im Ishak, seorang tokoh pengamal penerbitan dan penulisan buku di Malaysia. Beliau berpengalaman selama 12 tahun memperkasa idea untuk mengembangkan lagi dunia penulisan Malaysia supaya setaraf dengan pengamalan dunia penulisan di peringkat antarabangsa.

Satu demi satu organisasi memberikan kepercayaan dan memilih Akademi Penulis menjadi perunding pembangunan penulisan untuk organisasi mereka.

Sejak tahun 2009, Akademi Penulis sudah melatih lebih 200 kementerian, agensi kerajaan dan swasta termasuk institusi pengajian tinggi di Malaysia, Indonesia dan Brunei dengan jumlah peserta melebihi 5,000 orang. Akademi Penulis memperkasa para pesertanya daripada peringkat asas hinggalah peringkat advance dalam pelbagai bidang penulisan sama ada penulisan buku, penulisan artikel, penulisan teknikal dan penulisan web portal

Antara hasil karya yang dihasilkan oleh para ALUMNI Akademi Penulis sudah diterbitkan adalah:

 • Azura Ibrahim dan pasangan telah menulis dan menerbitkan buku ertajuk “Mistikal Mistik” yang mendapat paparan di majalah dan akhar nasional.
 • Md Ali Ibrahim dengan bukunya yang bertajuk “Sembuhkan Virus-Virus Bisnes” berjaya mendapat tempat di pasaran.
 • Buku “Panduan Memborong Di China” hasil karya Puan Nur Hafizah Shaarani dan Muhammad Nizar.
 • Buku “21 Rahsia Fasih Berbahasa Inggeris” hasil gabungan idea Coach Sha dan Coach Ridz.
 • dan ramai lagi….

Setiap peserta dilatih oleh para jurulatih yang terlibat secara langsung dalam industri dan menjadi rujukan utama industri.

Visi Kami

Akademi Penulis membangunkan modul-modul latihan dan pembangunan penulis yang berkualiti tinggi dan mengikut standar industri penerbitan Malaysia khususnya dan dunia amnya. Kami percaya bahawa melahirkan kumpulan penulis yang dapat menyumbang kepada dunia ilmu adalah pemangkin kepada kemajuan negara dan kecemerlangan ketamadunan ummah. Akademi Penulis amat komited menyampaikan input terbaik dengan solusi terbaik pada masa tepat untuk memperoleh keputusan yang tepat.

Misi Kami

Menyediakan program pembangunan penulis berkualiti tinggi berstandard antarabangsa dengan pendekatan tempatan

Apakah Kelainan Akademi Penulis?

Setiap program anjuran kami disertakan dengan pakej lengkap yang komprehensif. Kami berusaha menyediakan yang terbaik buat anda. Memastikan anda akan mendapat input maksimum sebelum, semasa dan selepas program.

 • Jurulatih dan fasilitator bertauliah.
 • Sijil penyertaan.
 • Manual kursus untuk para peserta.
 • Perkhidmatan selepas program.
 • Kepuasan dijamin seratus peratus.
 • Khidmat pelanggan terbaik.
 • Surat berita (newsletter) percuma.

Akademi Penulis membangunkan potensi peserta dan organisasi melalui:

 • Mengenal pasti kehendak organisasi dan individu.
 • Menukarkan pengalaman dan pengetahuan peserta menjadi maklumat yang lebih berpengaruh.
 • Menunjukkan imej positif melalui hasil akhir peserta.

Konsep & Pendekatan Bengkel

Pihak Akademi Penulis menggunakan pendekatan, teknik dan konsep pengajaran & pembelajaran yang efektif dan efisien bagi memastikan para peserta mendapat impak maksima. Pihak Akademi Penulis menerapkan dua prinsip asas dalam bengkel iaitu:

 • Belajar daripada pengalaman (experiental learning).
 • Belajar dengan hati gembira (learn with fun).

Pendekatan dan teknik yang digunakan adalah:

 • Pembentangan perunding.
 • Aktiviti.
 • Dinamika kumpulan, perbincangan dan persembahan.
 • Penilaian diri pra dan pasca latihan.
 • Pelan tindakan, pemantauan dan penilaian.

[/text_block]

Apa pandangan peserta yang pernah menyertai bengkel kendalian kami

Bengkel anjuran Akademi Penulis membuka dimensi baru dalam pola pemikiran saya sebagai individu yang cuba berjinak-jinak dalam dunia penulisan. Saya rasa teruja dan tercabar untuk memenuhi potensi diri sebagai penulis selepas menghadiri bengkel kendalian Akademi Penulis.

Dr. Syed Najmuddin Syed Hassan

Dr. Syed Najmuddin Syed Hassan
Pengarah Pusat Pengajian & Pembelajaran UTEM

Amat memuaskan. Banyak cara-cara dan teknik-teknik penulisan yang disampaikan sehinggakan keinginan saya untuk menulis buku memuncak. Kursus ini sangat baik dan perlu diteruskan bagi semua pendidik dan semua yang berminat untuk menulis

Yufiza Mohd Yusof

Yufiza Mohd Yusof
Pegawai Hal Ehwal Pelajar, Kolej Komuniti Sg. Siput, Perak

share on